Nordiska Flygödlor

Denna blogg handlar om Nordens flygödlor, både fossila och eventuellt levande. Flygödlor i andra delar av Europa kommer också nämnas.

Halengamen - The Halen Vulture

Kategori: Allmänt

ÖVERSIKT
 
Halengamen är en fruktad flygande varelse som det berättas om i trakten kring Olofström i Blekinge, Sverige. Varelsen har även lite skojsamt blivit given en märklig vetenskaplig beskrivning och det latinska namnet Sarcorhampus Papa Halensis. Enligt folktraditionen sägs varelsen ha häckat på Stora Norrön i sjön Halen i århundraden, och den beskrivs som en gam med fjällig fiskliknande och läderaktig hud men saknar fjädrar. [1]* Den sägs även kunna röra sig lika vant i luften som i vattnet och med sådan fart och styrka att den lätt sänker en båt. [1] Det sägs att när Halengamen kommer tillbaka till sjön så dyker den ner under vattenytan och stannar långa tider under sjöbottnen istället för att sätta sig i ett träd. [1][2] På 1970-talet så använde en lokal skola varelsen som en maskot och gav den namnet "Halengamen". [2] Personligen känner jag inte till några moderna rapporter om denna varelse. När det kommer till det latinska namnet som man givit denna kryptid så är det mycket troligt baserat på kungsgamen (Sarcoramphus papa) som lever i Syd- och Centralamerika. [3]
 
KARAKTÄRISTISKA DRAG
 
De beskrivna karaktäristiska dragen hos halengamen som kan vara viktiga att komma ihåg när man jobbar med förklaringar till halengamen-mysteriet är dessa:
 
1. Gam-liknande
 
2. Inga fjädrar
 
3. Fjäll- (fiskfjäll) eller läder-liknande hud
 
4. Dyker under vattenytan och stannar där
 
5. Är så snabb och kraftfull att den lätt sänker båtar
 
6. Både flyger och simmar
 
FÖRKLARINGAR
 
De förklaringar som finns till vad Halengamen är för något är bland annat dessa:
 
1. Manta/Rocka
 
2. Stor fladdermus
 
3. Fåglar som Häger, Fiskgjuse, Skarv, Lammgam och Gåsgam
 
4. Levande flygödla
 
5. Påhitt/Fantasi
 
- MANTA / ROCKOR
 
Låt oss se vad som kan vara den bästa förklaringen till fenomenet. Det är känt att mantor eller rockor kan hoppa högt upp i luften över vattenytan och att de har vingliknande fenor och har sådan kraft att de kan slå en människa medvetslös, men detta djur stämmer ändå inte in helt på den generella beskrinvingen av halengamen och man känner inte till att det ska finnas några rockor i sjön Halen, och mantor lever i tropiska vatten. De enda kända nordiska rockorna är marmorerad darrocka (Torpedo nobiliana), som påträffats vid hav och stränder i Danmark och södra Norge [4], och den nordatlantiska rundrocka (Rajella fyllae) som lever i djupt vatten och som påträffats i svenska vatten. [4] Rockor lever i havsmijlö och vissa har påträffats i tropiska sötvatten och inte i våra nordiska inlands-sötvatten. Så rockor är i nuläget struket och inte en trovärdig förklaring.
 
Nedan är en bild på en rocka. Bild tagen från Wikipedia.
 
 
- STOR FLADDERMUS
 
Till idén om stora fladdermöss. Denna idé kom troligen ifrån en klassisk förklaring av sådana individer som är kritiska till idén om levande flygödlor, dock stryks ofta denna förklaring av experter (såsom kryptozoologen Jonathan David Whitcomb) då den inte stämmer med beskrivningar i vittnesmålen (detta inkluderar beteende, storlek och utseende). Den största svenska fladdermusen vi känner till är stor fladdermus (Nyctalus noctula) vilken har en vingbredd på cirka 30-45 cm, en kroppslängd mellan 7-8.5 cm och en vikt på upp till 40 gram. [5] Det är onekligen en ganska stor fladdermus (iallafall för Sverige, inte att jämföra med de största i Asien), men knappast så stor och kraftig att den stämmer in på beskrivningen av halengamen. Denna fladdermus finns inte ens i södra Sverige där halengamen sägs finnas. En fladdermus skulle då verkligen inte kunna stå bakom mysteriet, då vi inte har någon lämplig kandidat.
 
Nedan är bild på en stor fladdermus vilken förekommer längs Norrlandskusten och Medelpad. Bild tagen från Wikipedia.
 
 
- HÄGRAR
 
Även när det kommer till förklaringen om fåglar så stämmer beskriningen inte in heller. Halengamen ska se ut som en gam med fjäll och läderaktig hud istället för fjädrar och som dyker under vattnet och stananr där, vilket inte stämmer in på någon känd fågel eller ens svensk fågel. Det finns två arter av hägrar i Sverige, gråhäger (Ardea cinerea) och rördrom (Botaurus stellaris), då den sistnämnda är ganska liten (med en kropp på 69-81 cm och ett vingspann på 100-130 cm) [6] så kan nog den räknas bort direkt. Den större gråhägern, med en 85-102 cm lång kropp, halsen inräknad, ett vingspann på 155-175 cm och en vikt på 1.4 kg [7], å andra sidan är större och liknar mer en dinosaurie-fågel, men den stämmer fortfarande inte in på beskrivningen av halengamen.
 
Nedan är en bild på en gråhäger som finns i södra Sverige och är sällsynt i Norrland. Bild tagen från Wikipedia.
 
 
Nedan är en bild på en rördrom häger. Bild tagen från Wikipedia.
 
 
- FISKGJUSE
 
Fiskgjusen (Pandion haliaetus) är med sin 55-60 cm långa kropp, sitt 145-170 cm långa vingspann och vikt på 1400-2000 gram [8] en stor fågel, och den är känd för att dyka efter fisk, men de mest karaktäristiska dragen hos halengamen (en gam, med fjäll/läder-hud, utan fjädrar som dyker och stannar under vattnet) stämmer inte in på fiskgjusen.
 
Nedan är en bild på en fiskgjuse vilken är känd för att leva ikring Södermanland, Dalarna och södra Sverige bland annat. Bild tagen från Wikipedia.
 
 
- SKARVAR
 
När det kommer till förslaget om skarvar så känner man bara till två arter i Sverige, storskarv (Phalacrocorax carbo) och toppskarv (Phalacrocorax aristotelis). Toppskarven har en kroppslängd på 68-78 cm och ett vingspann på 95-110 cm [9]. Storskarven är i vuxen ålder 80-95 cm lång med en vingbredd på 130-160 cm och en vikt på cirka 2.5 kg [10]. Skarvarna är onekligen dinosaurie-liknande (kan eventuellt förklaras av konvergent evolution eller teorin att fåglar är närbesläktade med dinosaurierna, vilka i sin tur är besläktade med flygödlor), men den stämmer fortfarande inte in på den generella beskrivningen av halengamen.
 
Nedan är en bild på en toppskarv från Stockholm i juni 2013. Bild tagen från Wikipedia.
 
 
Nedan är en bild på en underart av storskarv, en mellanskarv (P. c. sinensis) från Indien. Bild tagen från Wikipedia.
 
 
- GAMAR
 
När det kommer till själva namnet "Halengamen" så finns det två kända arter av gamar i Sverige, lammgam (Gypaetus barbatus) och gåsgam (Gyps fulvus). Lammgamen är den enda kända arten av sitt släkte och håller till i bergiga områden i södra Europa, Asien och Afrika. [11] Gåsgamen häckar i Sydeuropa, Afrika och Asien och blir mellan 93-110 cm lång med ett vingspann på 230-265 cm och har en vikt på 6-13 kg. [12] Dessa djur må ha ordet "gam" i namnet, men återigen så saknar dessa kända gamar de karaktäristiska dragen hos halengamen.
 
Nedan är en bild på en lammgam. Bild tagen från Wikipedia.
 
 
Nedan är en bild på en gåsgam. Bild tagen från Wikipedia.
 
 
- FLYGÖDLOR
 
Nu när vi har kunnat räkna bort rockor, fladdermöss och fåglar som potentiella kandidater för halengamens indentitet så ska vi gå in på en väldigt kontroversiell idé som trots det mycket väl kan avslöja vad halengamen egentligen kan vara för något slags djur, nämligen flygödlor. Flygödlor är flygande reptiler som enligt den nuvarande evolutionsteorin ska ha levt under sen trias och slutet av krita-perioden (för mellan 220-65 miljoner år sedan). Flygödlor kan storleksmässigt bli lika stora som ett litet flygplan och lika små som ens egen hand. Flygödlor har fladdermus-liknande läder-vingar och i och med att de var reptiler så hade de antagligen också fjäll, precis som halengamen som har fjäll/läder-hud istället för fjädrar.
 
Flygödlor liknar även gamar (eller kan få en att tänka på gamar, speciellt om man skulle försöka beskriva djuret), vilket kan förklara halengamens namn. En del skulle nog säga att det inte kan vara flygödlor för att flygödlor ska ha dött ut för miljoner år sedan, men detta är bara något de lär oss i skolan som vi tar för givet men det är också något som aldrig bevisats. Det bör vara allmänt känt att det inte går att bevisa att en art har dött ut, men det går dock att bevisa att de fortfarande lever, om de lever vill säga, vilket är väldigt troligt i nuläget [13] [14]. Flygödlor kan även dyka och simma med hjälp av sina bakben [15] [16], precis som halengamen sägs bete sig, och genom vattnet så får de antagligen föda såsom fisk till exempel, eller kanske till och med groddjur, ödlor och ormar. Det är även möjligt att halengamen som flygödla då kommer upp ur vattnet någon annanstans på land.
 
Nedan är en illustration på flera olika varianter av flygödlor. Bildens källa är okänd.
 
 
Nedan är en illustration på en flygödla med en fångad fisk. Bildens källa är okänd.
 
 
Nedan är en illustration på olika former på flygödlors huvuden. Bilden är tagen från deviantART och är målad av en användare med användarnamnet zakafreakarama. [17]
 
 
Nedan är en illustration på en simmande flygödla, en Cycnorhamphus. Bild tagen från Pterosaur.net [18].
 
 
Nedan är en illustration på flera flygödlor. Bilden är tagen från artikeln Pterosaurs: dragons of the air och är målad av Luis Rey. [19]
 
 
Då vi nu har fastställt att de flesta karaktäristiska dragen med halengamen faktiskt stämmer överens med flygödlor så återstår frågan om den har sådan kraft att den kan välta båtar. I Kongo, Zimbabwe, Namibia, Tanzania, Kenya, Zambia och Angola i Afrika rapporteras faktiskt en väldigt flygödle-liknande varelse som påminner en hel del om halengamen, nämligen varelsen som befolkningen där kallar för kongamato. Kongamato är en flygande varelse som sägs leva i träskmarker och dess namn betyder "den som välter båtar". Låter det bekant? Kongamato kan även vara släkt med en varelse i Namibia som kallas för "flygande orm". En man som gick igenom ett av Kongamatos revir blev till och med anfallen och riven av djuret och fick hemska ärr på ryggen, vilket indikerar dess aggressivitet.
 
Nedan är en illustration av Afrikas Kongamato. Bildens källa är okänd.
 
 
Nedan är en illustration av Afrikas Kongamato. Bildens källa är okänd.
 
 
Nedan är en illustration av Afrikas Kongamato. Bildens källa är okänd.
 
 
Nedan är en illustration av Afrikas Kongamato. Bildens källa är okänd.
 
 
Nedan är en illustration av Afrikas Kongamato. Bildens källa är okänd.
 
 
 
- PÅHITT / FANTASI
 
När det tillslut kommer till idén om att allt detta om halengamen skulle vara påhitt, det är ganska så svårt (om inte nästintill omöjligt) att påvisa/bevisa att halengamen bara skulle vara ett påhitt. En del har föreslagit att halengamen bara är fiskeberättelser skapade av fiskare som inspirerats av naturen omkring Halen, dock är det väldigt svårt att visa att detta skulle vara fallet. Det skulle kunna anses mer troligt att det handlar om fiskare (eller folk som bara vistats kring området helt enkelt) som har sett något som varit svårt att förklara, men när de väl beskriver varelsen så låter det väldigt mycket som ett slags djur vi numera känner till som flygödlor (då bör man även ha i åtanke att många kanske inte heller kände till flygödlor under den tid då halengamen sågs, då flygödlor liksom dinosaurier upptäcktes relativt nyligen och då många ännu inte har någon kunskap om dessa reptiler).
 
REFERENSER
 
 
* Detta tecken [?] med en siffra inuti representerar referensen med samma siffra.
 
EXTERNA LÄNKAR